mandag 1. mai 2017

1. Mai - utplanting i drivhusetNå skal de vokse seg store. Jeg har fjernet de nederste bladene og plantet stengelen dypt i jorda. Da dannes det mer røtter, og man får den første blomsterklasen tidlig på stammen (langt nede)Endelig har jeg fått begynt å plante tomatene der de skal stå i drivhuset i sommer. Det er 10 dager senere enn i fjor, da jeg begynte utplantingen 20. april. Jeg var litt senere ute med å så i år, samt at det omtrent ikke har vært plass, siden jeg hadde så mange planter for salg tidligere. Det blir fullt med rundt 500 småplanter på 10.5m²!! Fortsatt er det rot og småkaos, men håper at alt er ferdigplantet i løpet av et par dager!

Plantekaret har hull i sidene ca. 5 cm opp fra bunnen. I år prøver jeg uten leca i bunnen.
Jordblandingen består av plantejord, litt kompost,skjellsand + litt epsomsalt.

Det blir så mange sorter og planter i år og jeg er veldig glad for å ha skaffet meg et drivhus til! Det nye drivhuset er ferdig montert, det gjenstår en del luking og jordforbedring, før det kan plantes der.
Foreløpig blir det brukt som avlastningsplass til småplanter. Alle frilandstomatene skal bo der om natta inntil de skal plantes ute.
I år ble frilandstomatene sådd først - av den grunn at jeg synes de modnet noe sent i fjor. Jeg vil derfor drive dem frem slik at de alle blomstrer og/eller har kart når de skal få permanent plass ute!

Noen av dem - bl.a. de aller minste micro-buskene har nå begynt blomstringen.

Mohamed - en micro-dwarf (busk) som ikke blir mer enn ca. 30 cm. i høyden.
Skal være en tidlig sort - ca.45-50 dager fra blomst til moden tomat.Avlastningsplass for frilands- og krukketomater!


Her skal jeg få nok plass til alle plantene mine...


God plass enn så lenge...
På sidene skal det plantes rett i bakken, men først må det fylles på jord og kompost.
I midten blir det duk og grus, hvor det kan plantes i krukker og kasser.

Jeg er spent på hvor mange tomatplanter jeg får plass til på 24m²! Jeg skal prøve å ikke plante for tett. Jeg har smertelig fått erfare hva som kan skje om det blir for trangt mellom plantene. Ifjor fikk jeg soppangrep i september. Jeg hadde 36 planter på 10,5m²... det er jo galskap! ;-) I år skal jeg prøve å være noe mindre gal! Har tenkt ca. 24 planter der i år. Det blir tett nok. I det nye, store drivhuset ser jeg for meg dobbelt så mange planter!
Det nye drivhuset kan du snart lese mer om i et eget blogginnlegg!

2016: Trangt om saligheta!
 


Forrige mandag (24/4) var jeg hos Skien Hagelag og snakket om tomater. Det var veldig moro, særlig når det var så mange hageglade mennesker som hadde møtt opp for å høre på! Etter foredraget var det salg av småplanter og jeg skal si de gikk unna i en fei! Hyggelig med så stor interesse for tomater blant medlemmene i hagelaget!


Tomatprat i Skien Hagelag


Jeg kommer snart med mere oppdateringer,
for nå skjer det mye fremover!
 
 
 
 
https://www.facebook.com/groups/593626614055654/