Det finnes et hav av utvalg når det gjelder tomat-sorter.
Ikke alle tomatplanter skal ha samme stell. Det kommer an på hva slags vekst planten har.
Tomatplanter har flere vekstformer avhengig av sorter
De fleste tomatplanter vokser med opprett vekst. Dvs. at de skal ha en (til 2) hovedstamme.
På disse plantene er det veldig viktig å knipe alle sidskudd. Disse komme mellom stammen og et blad, og kalles ofte for "Tyver". Det er fordi disse sideskuddene stjeler kraft fra resten av planten. Lar man "tyvene" få vokse, kommer det blomster, videre tomater på disse også, men planten bruker lengre tid på å modne så alt for mange tomater, som kanskje heller ikke rekker å bli modne før frosten kommer. Dette er spesielt viktig for frilandstomater, da vi har en kort sesong her i Norge. Står plantene i drivhus, kan man beholde en til 2 sideskudd om man har god plass. I drivhuset varer sesongen lenger, og planten rekker å få modne tomater også på sideskuddene. Det er gjerne de gamle Heirloom-sortene man kan gjøre det med. selv om planten har inteterminate vekst. De har lett for at stammen deler seg i 2 eller flere etter første blomstersetting.
SIDESKUDD "TYV" SOM SKAL KNIPES AV |
BUSKTOMATER
Noen tomatplanter er såkalte busktomater - med mange forgreninger. Disse har man gjerne i ampler eller store krukker. Disse tomatplantene skal IKKE tyves. Sideskuddene som disse plantene får, danner en klase med blomster som utvikler seg til tomater. Skuddene fortsetter ikke å vokse etter at denne klasen er dannet. Derfor blir dette en busk-aktig vekst, som skal få beholde sideskuddene sine.
Busktomat-planter blir ikke så høye som vanlig tomatplanter, men vokser mer i bredden.
Les mer om Busk-tomater her...
Når man kjøper tomatfrø, står det gjerne en beskrivelse på baksiden av pakken, om hva slags vekst planten har, og om sideskuddene skal fjernes eller ikke.
VANNING
Tomatplanter drikker mye vann når plantene begynner å vokse seg til. Man må følge med på vær og temperatur, og vanne deretter. Man kan gjerne vente til planten "henger" litt med bladene før man vanner. Vannes det for mye og for ofte kan det føre til sykdommer og råte, samt at tomatsmaken blir tammere om planten overvannes. Sørg for god drenering, i form av f.eks. leca-kuler i bunnen av plantekaret. Vanning er best på morgen og formiddag i drivhuset. Da forhindrer man for fuktig luft på natten. Det samme gjelder tomater som sår ute i krukker/bøtter. Ute er det kjøligere om natta, og våt, kjølig jord er ikke godt for tomatrøttene.
JORD OG NÆRING
Tomatplanter trives i næringsrik jord , dvs. jord som er blandet med my organisk materiale. Bland gjerne litt kompost i vanlig plantejord som du kjøper på hagesenteret. Kjøp god plantejord - tomatene liker plantejord som er iblantet torv og litt sand.
Til en 20 liters bøtte, kan du tilsette litt kukompost, eller om man har; egen hagekompost. Tilfør ca. en spiseskje treaske (ikke fra pellets). En idè er å toppe med nyklipt gress (gjerne med kløver i) et par ganger i løpet av sesongen. Jeg har god erfaring med gress - de fleste grønnsaks-planter trives med slik "topping".
Ekstra næring i form av gjødsel (gjerne organisk materiale som gress, kompost etc.)er ekstra viktig når tomatblomstene kommer og de skal dannes om til tomater. Det er viktig med nok kalsium i tomatenes jord, for at de ikke skal utvikle griffelråte på fruktene. Bruk gjerne knust eggeskall som blandes med jorda. En annen god kilde til kalsium, er benmel eller kalksalpeter. Benmel kan blandes direkte inn i jorda. (Ca. en spiseskje til 20 liter jord.) Kalksalpeter er vannløselig. For friske grønne planter, er Epsomsalt (som er magnesiumsulfat) fint å bruke. Kalles også for Bittersalt.
En vanlig type tomatplante trenger minimum en 10-liters bøtte/krukke for å ha nok jord til røttene. Sørg for god drenering i bunnen i form av f.eks. leca-kuler. Lag små hull i sidene (ca. 4 cm. opp fra bunnen) til overflødig vann.
Mini busktomater (dverg-tomatplanter) kan dyrkes i mindre til mellomstore krukker. (3-5 liter)
Husk at jo mindre krukke man bruker, desto oftere må man vanne!
(Jeg holder på å lage en oversikt over viktige næringsstoffer for tomater, og hva som kan skje ved mangel av disse!)
LYS
Tomatplantene vil helst ha full morgen- og formiddagssol. Fra midt på dagen og til ettermiddag er delvis skygge eller "vandrende skygge det ideelle. For mye sol fra rundt kl.12 og påfølgende ettermiddagstimer reduserer fruktsettingen og kan resultere i dårlig fruktkvalitet. Tomater som utvikles i for inntens sol/varme kan lett få "gule/grønne skuldre" - dvs. at det øverste området på tomaten forblir umodent, med gul/grønt, hardt skall. Er denne skaden først skjedd, er det ikke noe man kan gjøre, annet enn å bruke bare den modne delen av tomaten.
Man må ikke glemme at tomater er solelskende planter, så de skal selvfølgelig ha en god del sol - minimum 6 timer sol/optimalt dagslys pr. dag og helst mer!
Tomater (med "grønne skuldere") som har vært utsatt for ekstrem sol og varme. (sommeren 2014) |
LUFT
Sørg for at tomatklasene får luft ved å fjerne blader som sitter for tett inntil.
På vanlige opprett-voksende tomater, fjerner jeg alle blader under første blomsterklase. Deretter forsetter jeg å fjerne blader etter som tomatene modnes.
Det er også viktig å fjerne de nederste bladene på planten, slik at det er mest mulig luft nederst ved stengelen. For mye blader og tett vekst her, kan bli opphavet til sykdommer og råte. Det beste er å skape en barriere mellom jord og plante, ettersom det er fra jorda de fleste sykdommer oppstår. Det er fordi jord sprutes opp på plantens blader når det vannes. Legg gjerne avispapir oppå jorda rundt tomatplanten. Deretter topper du enten med sand eller nyklippet gress. Da er sjansen mye større for at planten holder seg frisk og fin gjennom sesongen!
TEMPERATUR
Tomatplanter trives generelt best ved 18-25 grader.
Veksten stagnerer ved temperaturer på 8 grader og nedover. Jorden må helst ha en temperatur på over 10-12 grader. I drivhuset er det viktig å lufte godt på varme, solrike dager. Det er ikke ideelt med for høy temperatur. Fargestoffet lycopin blir utvikles ikke eller bare delvis ved temperaturer over 27-28 grader, og fruktene kan få "grønne skuldre" som ikke modnes. Blomster kan lett falle av (med blomsterstilken), slik at planten da vil bære færre frukter.
Skal du dyrke sorter utendørs, burde du gradvis vende plantene til utelivet. Sett dem ut på dagen og bær dem inn på natten. Plant ikke tomater ute permanent, før all fare for nattefrost er over. I sør-Norge, hvor jeg holder til, er dette vanligvis etter midten av mai, men det hender at forsommeren kan være kjølig, så da må man vente lenger. Jeg pleier som regel
å la plantene får et permanent sted ute rundt 1. Juni. Enkelte år, hvor vi en sjeløden gang iblandt får varmt, stabilt sommervaær i mai (f.eks.2018), har jeg plantet permanent på friland 19-20. mai. I 2016 plantet jeg ut på friland medio mai, og hadde en halv kuldegrad påfølgende natt. Sortene klarte seg, da det var hardføre busktomater som var godt herdet for utelivet.Les mer om herding her
POLLINERING/BESTØVING
Tomatplanter er selvpollinerende. Dvs. at det dannes tomater fra blomstene uten at du trenger å foreta deg noe som helst. Men et lurt tips, er å riste litt (lett) på stengelen når det har dannet seg blomster. Da hjelper du til med bestøvningen, og du får en rikere avling.
Enkelte bruker pensel på hver enkelt blomst, men min erfaring sier at dette ikke er nødvendig. Ved denne metoden kan sortene enklere krysse seg med hverandre. Ved bruk av pensel er sjansen større for at man kryssbestøver blomstene på de forskjellige sortene, slik at man ikke får de oppprinnelige tomatene om man planter frø fra de som er blitt kryssbestøvet. Ellers har man jo små venner som f.eks. humla til å gjøre jobben om plantene står ute i hagen. Noen kommer også inn i drivhuset mitt, og de er hjertelig velkommen!
Masse deilige tomater i alle slags farger og fasonger - det er resultatet man oppnår av å stelle godt med plantene! (Bildet er fra egen avling sommeren 2015) |
4 kommentarer:
Jeg skulle fjerne et blad nederst på busktomaten, men kom i skade for å rive et lite sår i stilken. Nå er det bløtt i vevet, sikkert infeksjon. Hva kan jeg gjøre? Er redd for at hele den flotte planten dør.
Hei! Jeg har gjort det flere ganger, jeg også, men det har gått helt fint. Det kan hende det gjør det med planten din også :-)
Hvis det likevel skulle bli for stor skade, slik at det setter seg sykdom, ville jeg kuttet planten inder "såret" og latt det vokse opp en ny "tyv" som ny stamme.
Lykke til!
Helene
tusen takk, nå har jeg fulgt med en stund, og alt går bra. Beste hilsen Lisbeth
Hei!
Takk for en fin blogg. Kjøpet frø av deg, og har nå flotte tomatplanter i drivhuset 👍😀. Bruker selvanningspotter,18 liter med 8 l vannreservoar.
Ved planting brukte jeg bokashijord og tilsatte benmel og salt som du anbefalte. Jeg har bokashi i vannet når jeg fyller opp potten, men er usikker om jeg da gjødsler for mye? Skal jeg tilsette mere benmel og salt??
VH Tove
Legg inn en kommentar