VEKSTFORMER

VEKSTFORMER

Man skiller mellom forskjellige vekstformer for tomatsorter:

BUSKTOMATER
Determinate sorter er busktomater, som blir 20-80 cm i høyden og bredden. Når planten har utviklet ca. 3 klaser, blir den ikke høyere. På samme måte stopper veksten av sideskuddene etter tre klaser.  (det dannes hele tiden nye sideskudd på sideskuddene) Det kan hele tiden dannes nye sideskudd på sideskuddene. Busktomater har som regel 1-2 blader mellom hver blomsterklase.
Determinate betyr bestemt eller endelig, og ordet henviser til at planten får det et endelig antall klaser per stamme/gren. Disse sortene modner vanligvis tidlig og skal IKKE knipes/tyves. Man kan dog fjerne enkelte blader for en mer luftig plante. Blader som skygger for en ny blomsterklase, kan fjernes delvis eller helt. Husk at planten må ha en god del blader for at fotosyntesen skal være i balanse.
Ampeltomater hører som regel under kategorien Busk-tomat (deteminate), og skal dermed beholde sideskuddene.

Ampeltomat er som oftest busk og skal ikke "tyves".



Busktomat: Skal ikke "tyves"



Microbusker: "Tyves" ikke


SEMI-BUSK-TOMATER
Semi-determinate sorter er busktomater eller flere-stammede tomater, som ikke vokser mer i høyden, når der er utviklet 3-5 blomsterklaser. Disse sortene kan knipes sparsomt. Størst utbytte oppnås, hvis de får lov til å utvikle seg til busk. Disse sortene er typisk rundt en meter i høyde og i bredde, men kan også bli høyere. På disse typene er det 2-3 blader mellom hver klase.


RANKE-TOMATER
Indeterminate/ranke sorter kan danne et uendelig antall blomsterklaser på hovedstamme og sideskudd. På disse plantene  fjerner man sideskuddene, som ofte kalles "tyver". På rankene dannes blomsterklasene  etter hvert 3. blad, på busktomatene sitter klasene ofte tettere. Indeterminate sorter kan lett bli mange meter høye hvis vekstsesongen er lang.  De fleste drivhustomater er indeterminante. Tomatplanten er i utgangspunktet  flerårig, så i prinsippet kan den bli veldig lang ( opptil 19 meter er målt), til den bukker under av sykdom eller kulde. På rankene er det alltid 3 blader mellom hver blomsterklase.



Indeterminate/ranker  SKAL knipes/tyves




Sideskudd "tyv" som  som kommer mellom "tommel og pekefinger" skal fjernes


Semi-indeterminate sorter  trives godt med å ha 2-3 hovedstammer, f.eks. etter tredje blomsterklase.  Disse sortene er typisk gamle sorter (heirloom-sorter), som kommer å ta litt mere plass (mye bladmasse) og dermed gir et større utbytte. De har gjerne lett for å dele seg opp i 2-3 stammer når planeten har nådd en viss høyde. Det er vanlig å "tyve" disse for å spare plass. Men man kan godt la den dele seg og ta vare på et par grener om man har plass. 
 
Sideskudd til høyre som kan beholdes som stamme nr.2



Dwarf, tree-type
Disse plantene er i utgangspunktet indeterminate/ranker, men har også egenskapene til en determinate busk-plante. For å få mer frukt per plante, burde man beholde et par sideskudd, slik at planten har 2-3 stammer. Denne typen tomatplanter blir fra 70-180 cm. Plantene blir høyere i drivhus enn på friland og i krukker. Selv om disse sortene er kompakte i veksten, har de likevel 3 blader mellom hver blomsterklase.


I front: Indeterminate dwarf-sorter som er kompakte ranker.



OPPSUMMERING

HVORDAN SE FORSKJELL PÅ DE ULIKE VEKSTFORMENE:
  • Ranker: 3 blader mellom hver blomsterklase, uendelig vekst i høyde.
  • Busktomater: 1-2 blader mellom hver blomsterklase. Vekst stopper oftest etter 3 klaser.
  • Semi-busk: 2-3 blader mellom blomsterklaser, stopper vekst etter 3-5 blomsterklaser.




 Tomatprat er også på facebook:
https://www.facebook.com/tomatprat
 

5 kommentarer:

LisbethLyngaas sa...

Hei. Jeg har kjøpt to flotte busktomatplanter som jeg har i store bøtter i et hjemmelagd veksthus. De er plantet i ca 1/3 omdannet hestegjødselkompost og resten vanlig hagejord. De vokser mye, men de nye skuddene har få blomster, og bladene har litt lysere marmorering. De to-tre små tomatene som har kommet, har utviklet seg veldig lite den siste tiden, Jeg har gjødslet med neslevann, organisk gjødsel i pelletsform og sørget for god vanning. Det har til tider vært over 30 grader i veksthuset. Mangler de noe, f.eks. magnesium? Glad for svar. Hilsen førstegangs tomatdyrker.

Helene Orskaug sa...

Hei!
Det er vanskelig å si om plantene dine mangler noe, men om du ofte har 30 grader i drivhuset, kan det bli FOR varmt for tomatene dine! Tomatplanter trives best mellom 21-25 grader :-)
Hilsen Helene

Anonym sa...

Hei Helene! Jeg har nettopp kjøpt en busktomatplante i en lokal blomsterbutikk. Men jeg er usikker på hvilken type den tilhører i henhold til dine definisjoner (determinate, indeterminate, osv.). Dette er første gang jeg har en slik tomatplante, og jeg lurer på hva jeg kan gjøre for at planten holder så lenge som mulig, og gjerne produserer tomater i flere enn en omgang. Jeg har vannet den to ganger siden forrige uke, da jeg kjøpte den. Krukken er 10-12 cm i diameter, og 12-14 cm i høyden. Planten er 35-40 cm i ca. høyden, og har to hovedutreininger fra hovedstammen. Tomaten er 50/50 modne og umodne.

Noen spørsmål:
- Hva er den idelle vanningsfrekvensen, og hvor mye vanner jeg per gang?
- Når plukker jeg av tomatene? Min kjæreste syntes det er estetisk fint å se de modne tomatene bli på planten litt... Men taper planten seg på det?
- Hvor mye lys skal planten ha? Den står i vinduskarmen vent på vest, så den får ikke morgensol, men nå om sommeren blir det en del lyst fra 10 til 11-tiden om formiddagen og utover dagen. Generelt rimelig lyst.
- Du skriver i et annet innlegg at den ideelle temperaturen er 21-25 grader. Er det lufttemperatur eller jordtemperatur? Bør jordtemperaturen måles?
- Til sist: Jorden i krukken kom med planten (naturligvis) - men er det et tidspunkt hvor den bør skiftes? Er det overhodet mulig uten å ødelegge røttene? Hvis det er tilfelle - er det noen næringsstoffer som kan tilsettes i vanningen?

Ser fram til svar! Hilsen fersk tomatdyrker :)

Helene Orskaug sa...

De er vanskelig å si hva slags vekstform din plante har, men hvis det allerede er tomater på (cherrytomater) og planten ikke er høyere enn 35-40 cm., regner jeg med at det er en liten busktomat (Determinte vekst). Den kan ha flere stammer. Jeg ville pottet den om til en større potte (ca. 5 liters). Bruk sandblandet plantejord og gjerne litt kukompost. Du ødlegger ikke røttene ved å plante om - bare la all jorda følge med planten fra den gamle potta Det er lurt å ha litt lecakuler i bunnen :-) La jorda tørke nesten ut før hver vanning. Får planten for mye vann (og gjødsel) vil tomatene få en blass og vannaktig smak. De modne tomatene kan godt henge en stund på planten, men enkelte tomater sprekker i skallet om de blir overmodne på planten. De må dog ikke plukkes for tidlig. da er de litt for syrlige i smaken. Tomaten skal være myk når du kjenner på den, da er den moden. Når jeg snakker om ideell temp, så snakker jeg om lufttemperatur. Jordtemperaturen følger gjerne lufttemperaturen når planten står i krukke.
Håper dette var til litt hjelp :-)
Lykke til!
Holsen Helene

Anonym sa...

Plantene får ikke tomater, hva er galt?