torsdag 29. juni 2017

TIPS: SLIK LYKKES DU MED UTENDØRS TOMATDYRKING!

Frilandstomater i pallekarmer 2018


Drømmen er å spise tomater fra egen hage!
Her følger en del tips til hvordan Du kan lykkes med å få modne tomater ute i hagen og på balkongen!

Utfordringen for mange førstegangs tomatdyrkere, er at tomatene ikke rekker å modne før høsten kommer, og temperaturene og lyset blir for dårlig.

Såtidspunkt
Tomater for utendørs dyrking burde såes fra 1. - 15. mars - det kommer litt an på hva slags klima man har der man bor. Så ca. 8-10 uker før plantene skal plantes ut. De må drives frem inne (eventuelt oppvarmet drivhus), med riktige forhold. Plantene burde ha begynt å blomstre når de plantes ut. Før utplanting, må tomatene UV-herdes. Selv om man har for-kultivert i drivhus, tåler ikke plantene den sterke sola ute, om de ikke herdes.

Les om herding her

Sol og varme
Tomatplanter er sol-elskende planter. Gi dine tomater en lun og solrik plass. Har du i tillegg litt ly for regn og vind, er det helt optimalt. Tomatplanter er ikke glad i for mye nedbør.

Få jord-temperaturen opp!
Varm jord er alfa omega når man dyrker tomater. Det hjelper ikke med all verden lys og gjødsel, om jordtemperaturen er for lav. Derfor er det ideelt med store krukker/bøtter, Velger man å plante rett i bakken, tar det mye lengre tid før tomatene modner. Jeg har selv erfart dette.
Tomatplantene elsker at det er godt og lundt rundt "føttene"  (les: røttene), og tomatene modner raskere!


Krukker/bøtter
Mitt tips er å plante tomatene i 20 liters bøtter. Enten murebøtter eller leirkrukker. Man kan også bruke andre plastbøtter/krukker, men da helst sorte/mørke. Mørke farger trekker til seg varme, og man får fort opp temperaturen til 30 grader i jorda på solfylte sommerdager.

Små busktomater i krukker - sommeren 2017


Opphøyet bed og pallekarmer
Vil du dyrke "rett i bakken", er et opphøyet bed å anbefale. Da slipper bedre til, og jorda varmes opp og får mye bedre temperatur enn den jorda som er under bakken. Pallekarmer, helst 2-3 i høyden, fungerer veldig fint.


Jord
Kjøp god plantejord - tomatene liker plantejord som er iblandet torv og litt sand.
Til en 20 liters bøtte, kan du tilsette en 2-3 never med ku kompost, eller om man har, egen hagekompost. Tilfør ca. en spiseskje tre-aske (ikke fra pellets) og ca. en spiseskje benmel.
Les mer om øvrig stell og gjødsling her


Vann på morgen/formiddag
Tomater i krukker burde vannes på morgen og eventuell dagtid, men det er varmt og lyst.
Vanner man om kvelden, vil jorda stå fuktig om natta, da plantene har "hviletid". Våt gjord er en dårlig kombinasjon med lave temperaturer, som vi ofte har om natten, selv på sommerstid.
Bor man i kjølige deler av landet, hvor nattetempen er ekstra lav, anbefales det å bære plantene inn om natta. Man trenger ikke bruke stua, men om man har en lun bod eller lignende, funker dette greit.

Micro-dwarf tomater er ideelle til dyrking i mindre potter på verandabordet!


Busktomater
Små og stor busktomater egner seg best for dyrking i krukker ute. De krever lite stell - de skal ikke knipes (fjerning av sideskudd). Busktomater kan flyttes inn om høsten, slik at de resterende fruktene på planten modnes. Særlig de små, kompakte micro-busk sortene er ideelle å flytte ut og inn. Kjøp frø her

AmpeltomaterDette er som regel busktomater som fungerer utmerket hengende i store ampler eller i store, høye krukker. Se flere ampeltomater HER

Ampel-tomaten Hundreds & Thousands bugner alltid med små, søte "bær"!


Ranketomater
Noen av de høye ranke- typene fungerer også fint ute. Det er gjerne cherry tomater/cocktail tomater, som trives ute i krukker. Disse må bindes opp, da de bli høye. Sideskuddene skal i utgangspunktet fjernes på disse, men man kan godt ha 2-3 stammer for flere tomater. Husk da å fjerne alle ekstra sideskudd som vokser ut på disse stammene.
Les om tomatenes vekstformer her

Topping
Det er gjerne ranketomater som kan toppes. Dette gjøres fordi de øverste blomsterrankene ikke rekker å gi modne tomater. En god regel er å toppe plantene ca. 6-8 uker før sesongen er over.Relaterte innelgg:
Enkel så-guide

Hardføre tomatsorter
Når modner tomatene?
Ampel-tomater
Micro-busk tomater

 Til Frøbutikken
Ingen kommentarer: