fredag 9. juni 2017

HVORFOR KRØLLER BLADENE SEG?Tomatplanter kan i en del tilfeller få blader som krøller seg. De kan krølle innover og de kan krølle utover/opp.
Det er som regel grunner til at dette skjer. Som oftest er det helt ufarlig, men i enkelte tilfeller kan det være sykdom eller skadedyr som er årsak.

Blader som krøller nedover/innover
Dette er i utgangspunktet ingen grunn til bekymring. jeg vil liste opp de vanligste årsakene på at blader/veksten krøller nedover/innover:

Lagring av druesukker
 Det skjer vanligvis i toppen av planten eller skuddene når lys- og varmeforhold blir ekstra gode:
Druesukker som blir dannet i fotosyntesen,  tjener både som energikilde for prosesser i cellene og som råstoff for oppbygging av andre molekyler.
Ved gode varme- og lys forhold, produserer de grønne plantedelene mer sukker (druesukker) enn de bruker. Dette omdannes da til stivelse og veksten krøller seg innover. På kveldstid retter bladene seg ut igjen, da stivelsen blir omdannet til druesukker igjen, som føres rundt til alle cellene i planten.


 


Toppskuddene krøller seg i varmt og solrikt vær!

 
Overgjødsling

 En annen grunn til at planten krøller seg i toppen, er for mye næring. Ved overgjødsling vil toppen av planten og alle andre nye skudd, krølle seg innover og veksten kan se forkrøplet ut.
For å rette opp dette, burde man vanne uten næring i noen dager til veksten normaliserer seg.


Virus
I enkelte tilfeller, kan det være virus som er årsak til at blader krøller innover. Da er det vanskelig å gjøre noe med. Det beste er å kvitte seg med planten.
Ikke kast planten i komposten! (sykdom/virus utgjør smittefare i jorda).

Kjemiske ugressmidler
Om det i nærheten har blitt brukt kjemiske midler til ugressbekjempelse (f.eks Roundup), kan tomatplantene reagere med å krølle all ny vekst. Det er ørlite som skal til for at tomatplantene reagerer om de kommer i kontakt med slike midler. Ørsmå partikler kan føres med vinden og havne på plantene. Det er lite å gjøre, om dette skjer. Jeg anbefaler å kassere plantene det gjelder.


Bladvekst som bærer preg av at planten har kommet i kontakt med kjemisk ugressmiddel, f.eks Roundup.Skadedyr
I noen tilfeller kan det være lus eller andre skadedyr som er årsak til krøllete blad. Da vil som regel bladet ha krøllet seg såpass mye at det er helt sammenrullet. Skadedyr kan for eksempel være lus, spinnmidd eller egg/larver fra insekter. Ved skadedyrangrep kan blader krølle seg både utover og innover, alt etter hva slags skadedyr som angriper planten.
Husk at marihøner er velkomne i drivhuset, de spiser bl.a. bladlus!Blader som krøller utover
Stress
En vanlig årsak til krølling oppover, er stress/endring. Det vil si at planten for eksempel kan ha blitt flyttet vekk fra lune, gode forhold i drivhuset, til våtere og kjøligere forhold på friland. Mye regn, og/eller overvanning, fører altså at bladene krøller seg utover. Det er rett og slett en måte å beskytte seg på for plantene.
Ved overvanning, er tiltaket å la jorda tørke ut, før man forsiktig starter vanningen igjen. Ikke la tomatene stå i våt, tung jord.


Overvanning eller mye nedbør kan gjøre at bladene krøller oppover.


Sykdom/virus
Enkelte sykdommer og virus, kan forårsake utover-krøll på bladene.
Det finnes et virus som på engelsk heter Curly top virus.Jeg har selv ingen erfaring med viruset og vet i skrivende stund ikke om det er registrert tilfeller i Norge.


• • • • • • • • • • • •

Vi har en veldig trivelig gruppe på facebook, med mange flinke medlemmer.
Her er det alltid noen som har svar om man har spørsmål!

https://www.facebook.com/groups/593626614055654/
 

Ingen kommentarer: