søndag 12. juni 2016

NÅR MODNER TOMATENE?


Sungold F1 - modner ganske tidlig


Goose Creek - modner middels tidligAilsa Craig - modner forholdsvis tidligVentetiden virker uendelig når man går og venter på at tomatene skal modne. Når blomstene endelig utvikler seg til grønne tomatkart, kan ikke tiden gå fort nok! :-)
Som regel blir ventetiden ganske lang, når man hver dag går og snoker rundt plantene for å se om fargen har endret seg fra sist man så etter! Det tar faktisk litt tid for en grønn kart å modne! Men det er stor forskjell på de ulike sorter!

Sånn i gjennomsnitt tar det ca. 70 dager fra en blomst springer ut, til du har moden tomat.
Når tomaten først har begynt å rødme, tar det ikke mange dagene før den er helt moden!
Busktomaten "Maskotka" modner tidlig - ca.50 dager fra blomst


Tidlige og sene sorter
Vi deler tomatsortene inn i grupper når det gjelder modningstid. I den ene enden har vi de ekstra tidlige sortene - i den andre enden de sene sortene.

*Ekstra tidlige sorter
- De ekstra tidlige sortene er som regel busktomater, mange av dem små micro-busker.
Det går ca.45-55 dager fra første blomst til første modne tomat. Denne typen er den beste til å dyrke ute i store krukker på verandaen.

"Lille Lise" - en tidlig, liten busktomat!

*Tidlige sorter
- Bruker ca. 50-65 dager på å modne fra blomst.
Dette er busktomater, men en del av de inteterminate cherry tomat typene, kan også modne ganske tidlig.


*Medium tidlige sorter (midt-sesong)
- Bruker ca. 65-75 dager på modne tomater fra blomst.

*Sene sorter
Det er ofte store bifftomater som faller under sene sorter (men det finnes untak)
De sene sortene bruker ca. 80-95 dager på modning fra blomst.
Disse burde stå i drivhus uansett herdighetssone!
 Det er sjelden det går hele 95 dager, men jeg har erfart det med noen få biff typer på friland.

Store bifftomater modner som regel ganske sent i sesongen,
og bruker ofte fra 80- 95 dager fra blomst til moden tomat, avhengig av sorten.Riktige dyrkningsforhold
Et poeng for at denne "tabellen" skal stemme sånn noenlunde, er at forholdene ligger til rette der hvor plantene dyrkes, i form av rett lys, temperatur, jord og næring.
Les mer om stell og dyrking av tomater herNår er det normalt at tomatene begynner å modne?
Det er helt vanlig å få de første modne tomatene i begynnelsen til midten av juli. Det er ikke uvanlig at man må vente til begynnelsen av august heller. Igjen kommer dette helt an på hvor tidlig/sent man har sådd, og om man har en sen eller tidlig tomat-type.Tidlige sorter er ikke alltid tidlige
Det er mange som bommer når de velger en tidlig sort. Det kan være at frøene ikke kommer i jorda før ut i mai. Da kan man ikke regne med å få modne tomater tidlig på sommeren. Planten må uansett bruke tiden det tar fra frø til liten plante, for så å vokse seg kraftig og danne blomsterklaser. Det er først når plantene begynner å blomstre, at man kan beregne seg frem til når man får modne tomater. Man må i tillegg ha optimale forhold, men mange ekstra tidlige sorter produserer likevel godt med tomater selv om man kan ha en våt og kjølig sommer. Man må da velge en sort som er beregnet på et kjøligere klima.

Senere sorter er ikke alltid sene
Noen sene sorter kan modne forholdsvis tidlig på sommeren, om man har vært tidlig ute med å så. Sår man ekstra tidlig, må man passe på å ha ekstra lys og rett temperatur.


Hvordan vet man at tomaten er moden?
Det var vel et dumt spørsmål, vel... man ser jo at den er rød! :-) Jo, men så finnes det tomater i alle slags mulige farger -  også grønne tomater med den engelske betegnelsen GWR som betyr "Green when ripe" (grønn når moden). Ikke alltid lett å se når en GWR-tomat er moden! Det man kan gjøre, er å klemme lett på tomaten mellom to fingre. Kjennes den myk og "elastisk" ut når du klemmer på den, er det et tegn på moden tomat!

"Lime Green Salad" er grønn når den er moden. Ved å klemme lett på frukten, kan man kjenne om den er myk - og dermed moden!Hva man IKKE bør gjøre
*Ikke så for tidlig om du ikke har de rette forholdene som ekstra vekstlys og et litt kjølig rom. Små spirer som drives frem i en alt for varm stue med dårlig vinterdagslys, vil fungere dårlig. Plantene vil bli lange, tynne og skjøre. Rett tid på året for å så tomater, kan du lese mer om her.
* Velg ikke de seneste sortene om du vil dyrke tomater utendørs i krukker eller på friland!


Ønsker dere alle en fin tomatsesong!

Ingen kommentarer: