søndag 5. april 2015

Hva er HEIRLOOM tomater?

Heirloom-tomater (uttales [èr luum]), til norsk oversatt til kulturarvs-tomater. Det ligger i ordet at dette er sorter som er dyrket gjennom generasjoner, gjerne for spesiell interesse til å bevare sorten. En heirloom-tomat er selvpollinerende, dvs. st sorten er frø-ekte. Det betyr at man kan samle frø fra disse sortene og få samme resultat som "morplanten".

De fleste sorter som er å få kjøpt i dagligvaren er hybrider (kalles F1) som er krysset frem for å vokse fort og være holdbare for transport og oppbevaring. Disse smaker ikke på langt nær så godt som heirloom sortene. Disse er heller ikke frø-ekte.

Heirloom-tomater har blitt veldig populært å dyrke i de senere år og har blitt mer tilgjengelig for "allmenheten", men enkelte sorter kan være sjeldne og vanskeligere å få tak i.

Heirloom-tomater finnes i mange tusen varianter og kommer i alle slags størrelser, former og farger. Felles for en del av dem er at de kan ha en marmorert fargevariasjon - særlig i fruktkjøttet.
Sorten på bildet under er heirloom-sorten  Paul Robeson, en av mine favoritt biff-tomater!"Har du først fått smaken på Heirloom-tomater,
vil du nok ikke gå tilbake til "butikk-tomatene" igjen!"


Lekre, "eksotiske" bifftomater, som ikke finnes i daglivarebutikken 😊
Rillede, pæreformede bifftomater


Stripes of Yore - en nyere frøekte sort fra tomatforedleren Tom Wagner
"Sweet Pea Currant" - nydelige, små "drops" på størrelse med store rips!
"Lime Green Salad" - en nydelig, grønn salat-tomat som er saftig, frisk og passe søt!

"Xanadu Green Goddess" - en lekker nyere tomatsort, krysset frem fra noen av de beste heirloom-sorter.


Iva's Red Berry - en nyere frø-ekte tomatsort. Den søteste cherrytomatene jeg har dyrket! (2018)


Selv sverger jeg til frø-ekte sorter og Heirloom-tomater. I de senere år har det blitt krysset frem nye, frø-ekte sorter fra heirloom-sorter av kjente tomat-foredlere. Disse er også spennende fordi de har spesielle farger som indigoblå og grønnstripete. Noen sorter er i tillegg avlange. Stripete og flerfargede tomater er veldig populære å dyrke.

Dark Copia Heart - en nydelig, stripete, kjøttfull tomat med nydelig smak!
"Black Krim - en lekker og smakfull, Russisk Heirloom-tomat
Heirloom-sortene Black Cherry og Snow White. 2 nydelige cherrytomater!
-

Denne siden er stadig under oppdatering...

Ingen kommentarer: