fredag 5. mai 2017

TID FOR HERDING AV TOMATPLANTENE!Begynner du tidlig med herding av frilandstomatene, får du sterke fine planter til de skal plantes ut sånn rundt 1. juni (avhenger litt av hvor i landet man bor). Jeg starter tidlig med herdingen, helst fra midten av april, om været tillater det.

Plantene må ha gradvis tilvenning til livet utendørs. Her i vandrende skygge under et tre.


Når været er varmt, må man benytte sjansen til å "lufte" plantene ute. Er det full sol, må man passepå å sette plantene i halvskygge, gjerne i skyggen av et tre, slik at de får "vandrende" skygge/sol. Flytter man plantene rett fra stua og ut i full sol, tar det ikke lang tid før bladene blir "solbrente". Blader som er svidd av sola, vil få lyse, tørre flekker og/eller i verste fall bli helt svidd og deretter uttørket.


Typisk solskade på plantens blader.

Skulle man være så uheldig å få små solskader på enkelte blader, kan man som regel bare fjerne de skadde bladene. Ny tilvekst vil bli frisk og grønn. Jo mindre planten er, desto mindre solskader vil den tåle. Små spirer tåler absolutt ikke solskader. En større plante med god, kraftig vekst, kan komme seg fint etter en mindre solskade. Jeg har selv ved noen anledninger fått mindre solskader på litt større planter, og det har gått veldig bra å bare fjerne de brente bladene. Planten har kommet seg helt fint igjen!

Herding trinn for trinn
*Pass på at det er godvær og at temperaturen er over 10-12 grader (i skyggen)

*Skjerme plantene mot for mye vind - litt lufting er bare fint!

*Plassering bør være i halvskygge/vandrende skygge, f. eks. i ly av et tre.

* Start med et par timer første dag, og øk tida etter hvert. Når du har holdt på en ukes tid, kan de stå ute til herding hele dagen, om vær og temp. tillater det. Følg med på forholdene.

*Plant ut i krukker eller på friland når all fare for nattefrost er over!


Alternativt
Om man ikke har anledning eller tid til å herde plantene, og må plante ut direkte uten noe form for tilvenning til utelivet, kan man den første tiden dekke over med en hvit fiberduk. Den må være av en type som slipper gjennom både lys og luft. Når man har dekket over med fibeduk noen dager, kan man gradvis ta den av. Fjerne duken en kort tid på dagen, og øk tiden uten duk gradvis, til plantene er herdet.


Les også: Når kan tomatplantene plantes ut?


1 kommentar:

Unknown sa...

Tusen hjertelig takk for enkel og flott beskrivelse!