tirsdag 5. januar 2016

Enkel Så-guide for tomater

Her følger en enkel guide for såing av tomatplanter!
Guiden tar for seg trinn for trinn. Kort oppsummering finner du lenger ned på siden!

Når skal man så?
Det beste tidspunktet for å få frøene i jorda, er fra 1.Mars til 15.April. Da er dagene lysere, og man unngår å få lange, "pinglete" spirer. Jeg har testet ut det å så allerede i slutten av januar/begynnelsen av februar, men erfaringen min sier at man ikke får modne tomater noe særlig tidligere likevel. Skal man starte såpass tidlig på året, MÅ man ha ekstra vekstlys og optimale forhold! De flotteste og sunneste tomatplantene jeg har hatt, har vært sådd mellom 1. mars og 15.april!
Planter som skal stå i drivhus, kan såes fra 1. mars. (Har man drivhus, går det godt an å så helt frem til midten av mai og likevel få en fin avling) Tomater som skal vokse på friland, kan man så ca. 8-10 uker før de skal plantes ut.

Såing
Tomatfrø såes innendørs på våren hvor de drives frem (for-kultiveres) før det flyttes ut permanent eller i kalddrivhus eller på friland. Frøene  har høy spireprosent, så  man trenger ikke så mange frø for å få en plante. Jeg sår alltid 2 frø for å få en plante, men i nesten alle tilfeller, så spirer begge frøene. Velg ut den kraftigste og sunneste spiren, om du ikke velger å beholde begge!
Når man sår tomatfrø, skal de så vidt under jorda. Jeg stikker frøet ned i jorda så det akkurat dekkes. Litt av frøet kan godt synes. Små frø kan bare trykkes lett ned på jordoveflaten.
Husk å merke godt med sortsnavn!!
Når frøene er i jorda, skal pottene settes varmt - helst mellom 22 - 28 grader.
Spiretid er vanligvis fra 2-7 dager, men enkelte sorter kan være tregere med å spire
De kan gjerne stå helt mørkt til de spirer, men når frøene har spirt må de ha det kjøligere (18-20 grader) og masse lys. En god regel er: "Jo mindre lys, desto lavere temperatur", men helst ikke under 12 grader! Prøv dog å finne en lys og fin plass uten direkte sol i begynnelsen. Ikke sett spirene i full sol, da blir de brent. Spirene må tilvendes gradvis til sola.
Tomatspirer: 1-2 uker gamle

Jord
Min erfaring er at at det beste er å så direkte i plantejord. Tomatplanter er næringskrevende og små-spirene trives i plantejorda, som er tilsatt gjødsel. Jeg har gjort forsøk med å så noen i så-jord og noen i plantejord. Spirene i plantejorda vokste mye raskere og utviklet seg mye bedre enn spirene i så-jorda.
Jeg har derfor sluttet med så-jord til tomater.

Potter
Så i små potter . (2-5 frø i hver potte) Jeg bruker plastkopper/krus. De er mye billigere enn vanlige potter, men gjør samme nytten. Jeg lager et hull i den ene koppen (varmer opp en skrutrekker med lighteren og det blir lett å stikke hull.) Jeg fyller denne "potten" med så-jord (ca. 3/4 full). Deretter setter jeg denne i et nytt krus uten hull. Krus nr. 2 har jeg fylt med vann ca. 2 cm opp. Vannet suges hurtig opp. Slik får jeg vannet undenfra!
(Håper ikke dette virket alt for innviklet!)Man kan selvfølgelig så i alt mulig, jeg har funnet det som passer best for meg :-)Vanning
Jorda skal være lett fuktig - ikke for mye vann, men heller ikke for tørr.
Vann undenfra, slik at ikke jordoverflaten blir for fuktig. Det er derfor det er så genialt med 2 krus, slik som jeg forklarte ovenfor! Jordoverflaten må ikke tørke ut - dusj gjerne litt om den virker tørr!
Når det etter hvert trengs mer vann, løfter man bare det ene kruset opp og fyller på litt vann.
Ved vanning undenfra, trekker røttene nedover i jorda. Når plantene er store, kan man godt vanne ovenfra om man er forsiktig, slik at ikke jord spruter opp på bladene. Det kan forårsake sykdom på plantene.

Prikling
Prikle spirene til litt større potte (1 plante i hver potte) når spirene har fått 2-4 nye bladsett etter kimbladene). De første bladene er kimblader, altså "frøblader". Deretter vokser plantens originale blader ut. Når du prikler om, forsetter du med en næringsrik plantejord. 2. gangs ompotting kan skje 2-3 uker etter prikling. Bruk da en næringsrik plantejord iblandet  f.eks. litt kukompost..  Sett spirene med stilken så dypt som mulig (opp til bladene). Da dannes det røtter på alt som er under jord-overflaten, og du får en sterkere plante.Gjødsel
Små spirer bør ikke gjødsles, om de er plantet i næringsrik jord.. Gjødsel kan gradvis tilsettes når plantene har vokst seg til, det er min erfaring. Mine planter får svak gjødselblanding når de er ca. 4 uker gamle. Tips om næring for større tomatplanter får du her

Planting/Utplanting.
Skal man dyrke tomater i krukke må man bruke minimum 10 liters krukker/spann. Jeg foretrekker 20-25 liter jord pr plante. Plante ut i drivhuset eller på friland når faren for frost er helt over. Planter som skal på friland (utendørs), burde vennes gradvis til utelivet. Om man ikke har mulighet til gradvis tilvenning, så dekk til plantene med hvit fiberduk i den første perioden etter utplantning. For stor overgang fra inne til ute, kan resultere i at f. eks bladene blir "solbrente", eller plantene kan lide av annet "stress" og bli satt tilbake i vekst.

Tomatplantene har vokst seg til og er straks klare for å plantes på permanent vokseplass i drivhuset.


Modnig
Det er forskjellig modningstid på forskjellige sorter, men tomater modnes ca.60-90 dager etter blomstring. De fleste sorter blomstrer ca. 8 - 12 uker etter at frøene kom i jorda. fra frø til moden tomat går det ca. fra 4 til 5-6 måneder!
  Modning i drivhus skjer vanligvis fra begynnelsen av juli. På friland avhenger alt av hvor varm og fin sommeren er, men i månedsskiftet juli/august, bør man begynne å se modning, om man har normalt gode forhold. Det spiller også selvfølgelig en stor rolle hvor i landet man bor! Nord i landet kommer modningen senere enn på sør- og øst-landet.
 
  Man kan manipulere seg frem til tidlig modning i mai/juni, men da må man gjøre en del tiltak for å legge forholdene til rette! Les mer om dette HER         Oppsummering:
         *Stikk så vidt frøene ned i jorda ( fuktig jord)

             * Husk å merke sortene med navn

             *Plasser varmt og gjerne mørkt til frøene begynner å spire

             *Lyst som mulig og kjølig (rundt 18-20 grader) når frøene har spirt. (ikke full sol)


             *Vann helst undenfra, så trekker røttene nedover i jorda.


             *Prikle/potte om når spirene har fått 2-4 "nye sett" med sine originale blad.
                Potte om et par ganger til gradvis større potte etter hvert som plantene vokser til.


             *Vend plantene gradvis til sterk sol og  livet utendørs.


             *Plante ut på friland eller i drivhus når faren for frost er over der du bor.


SALG AV TOMATFRØ

Les også: Tips om dyrking/stell

Resultatet vi alle drømmer om på våren: Fargerike, friske og solmodne tomater!


Jeg håper at dette var enkel og nyttig lesing
 for deg som skal så tomater! 
Meningen er at det ikke skal virke alt for avansert!
Gi gjerne tilbakemelding i kommentarfeltet!
Jeg tar imot både ris og ros!


              


5 kommentarer:

Lill sa...

Jeg bruker vekstlys for første gang. Hvor mange timer om dagen bør disse nå nye spirene mine få?

Lill sa...

Jeg bruker vekstlys for første gang. Hvor mange timer lys bør disse nå små spirene få?

Simira sa...

Takk for nyttig info! Hvorfor er det viktig å prikle og plante om tomatene flere ganger? Jeg har sådd frø i såbrett (20x30cm) og de har ganske god plass. Tanken var å så de direkte over i plantekasse når de har vokst seg til litt. Vil det kunne gå bra?

mvh
Karianne

Unknown sa...

God forklaring.

Ingrid Andrea sa...

Takk for nyttige tips og råd , nå skal det såes👌🍅