søndag 5. august 2018

HELENE'S BESTE TOMATSAUS

Dette er en fin base til pastasaus, pizzasaus, tacosaus, thairetter, sursøt saus, tomatsuppe ++ Jeg bruker alltid denne varianten når jeg har høstet store mengder! Tomatsausen er enkel å lage, men du trenger litt god tid, da den skal stå og småkoke en god stund! De aller beste saustomatene er faste, kjøttfulle plommetomater og enkelte bifftomater. Som regel har man en mix av litt forskjellig, det går helt fint å bruke! Kjøp frø av saustomater her
Her er oppskriften! Del oppskriften i halv eller kvart porsjon, om du har mindre mengde tomater.
🍅Fyll en 10 liters kjele med tomater (grovt oppskjært) sammen med 1-2 ss olivenolje. Man kan ta med skall (og eventuelt frø), men fjern stilkfestet.
🍅2 store løk, skrelt og grovt oppskjært
🍅3 store fedd hvitløk (kan sløyfes, om du er kresen)
🍅1 mild chili uten frø (mer om man vil ha styrke)
🍅Sukker, salt og malt pepper etter smak/ønske, som tilsettes når sausen er ferdig kokt og blandet. Sukker fjerner bitter smak og gjør sausen rundere (men ikke sunnere ;-) )
Kok opp under lokk og la dette stå og småkoke en times tid. Deretter fjernes lokket, og sausen skal stå å putre videre på middels varme til den er redusert med ca. 40 %.
Avkjøl i kjelen en times tid. Kjør deretter stavmikser til sausen er jevn. Vil man ha en glatt saus, siler man sausen gjennom en stor, fin sil. (lurt om man senere vil lage tomatsuppe.)
Smak til med sukker, salt og pepper. Hell sausen i passe porsjonsbokser. Avkjøl videre på benk og sett i fryser når sausen er romtemperert. Urter tilsetter jeg når jeg skal bruke sausen - hva slags urter jeg bruker, avhenger av hva jeg skal bruke sausen til.
Hvorfor ikke urter når sausen lages? Jo, fordi urter taper smak ved lang tilberedning, så disse vil jeg ha i rett før servering :-)
Grov usilt saus går fint til hverdags i wok'er og gryter. Fin (silt) saus er best til supper og til penere anretninger.
Store, faste og kjøttfulle plommetomater egner seg ypperlig til sauskoking!

Mer Tomatsaus: http://tomatprat.blogspot.com/2013/09/tomatsaus-hellstrms-oppskrift.html

2 kommentarer:

Unknown sa...

Denne sauene var kjempe god.Første gang jeg har laget tomatsaus.👍

Unknown sa...

Kjempegod og lettvint å lage , Jeg fikk bare tatt litt for mye sukker i da jeg var usikker .men jevner det ut med å blande mer saus uten sukker :-) Har for hele vinteren med saus til tomatsuppe ,pizza og div. er kjempegodt :-)