torsdag 19. september 2013

Tomatsaus - Hellstrøms oppskrift!






Hjemmelaget tomatsaus er noe helt for seg selv.
Jeg pleier å lage tomatsaus og fryse ned i større og mindre porsjoner.
Det er mange måter å lage det på, men her skal jeg vise deg en god grunnoppskrift som kan brukes til Alle slags retter der man bruker tomatsaus.
Har du en basis tomatsaus, kan du blande inn andre smaker til den retten du ønsker.
Jeg bruker alltid denne oppskriften:

HELLSTRØM'S TOMATSAUS             (til 4 pers.)
4-6 store tomater
1/2 rød chili, finhakket (kan sløyfes)
2 ss olivenolje
Salt og pepper
1 ts sukker


FREMGANGSMÅTE TRINN FOR TRINN
(bildene er tatt i vanlig kjøkkenlys og er derfor ikke av den beste kvalitet)

1. Vask tomatene. Del dem i biter og fjern stilken.





2. Kjør tomatbitene i en blender, eller bruk en stavmikser.
Jeg har valgt å kjøre chilien i blenderen, sammen med tomatene. Jeg har også med halvparten av en liten løk. Dette står ikke i oppskriften, men jeg synes at løken setter en ekstra spiss på smaken.
3. Sil tomatsaften over i en varm gryte med litt olivenolje og la det frese uten at det brenner seg, tilsett finhakket chili, hvis du ikke har valgt å kjøre chilien sammen med tomatene i blenderen.

 

Om du velger å lage en større porsjon (doble oppskriften), Kan det være lurt å sile tomatsaften over i en bolle først, slik som du ser på bildet under:

Jeg bruker et dørslag der jeg presser ut all tomatsaften, slik at det bare ligger igjen frø og skinn.
Slik ser blandingen ut før den kokes:
Kok tomatsaften inn til halvparten.
Tomatsausen blir nå fyldig og fin i konsistensen:


4. Smak til med salt og pepper og sukker.

Nå har du en basis tomatsaus.Kan fryses ned i porsjoner. Bare å tine og koke opp . Urter, krydder og andre grønnsaker kan tilsettes og koses med etter hvilken rett du ønsker å bruke sausen i/til.

TIPS: Store tomater som f.eks biff- og plomme-tomater er velegnet til koking.

https://www.facebook.com/groups/593626614055654/