søndag 14. juli 2013

Thai Pink Egg- Thaienes favoritt-tomat!

Årets mest spennende tomat i 2013), er definitivt den Thailandske tomaten "Thai Pink Egg".
AKA "Eggs from Phuket"
Opprinnelse
Thailandsk, selvbestøvende sort. Disse frøene har jeg personlig bragt med meg fra en av mine reiser til Thailand. Tomatene ble kjøpt på et lokalt marked i Chon Buri. Deretter ble det spart noen få frø som ble lagt i en serviett i kofferten.

 Tomaten har fått navnet etter sin spesielle form og farge. Den ser ut som et rosa egg!


Karten blir først grønn, som hos andre tomater, deretter blir den nesten helt hvit, før den begynner å rødme til en lys rød/rosa farge.

"Thai Pink Egg"


Smaken er ikke så søt, og tomaten egner seg best til "stirfry"/wok retter. Kan også brukes i/til sauser. Den holder også formen veldig godt etter at den er kuttet opp og tilberedt.
Thaiene har gjerne et annet sortiment når det gjelder tomatdyrking, da de bruker tomatene til asiatisk, wok'et mat.Nord-Thailand er området hvor det dyrkes tomater, Gjerne litt oppe i høyden, hvor det som oftest er litt svalere temperaturer. Tomater skal ha varme, men temp. over 30 grader, er ikke ideelt, da har tomatene lett for å sprekke fordi fruktkjøttet vokser raskere enn skallet. Rødfargen utvikles også dårlig ved for høy temperatur.

2013-sesongen er første gang jeg prøver å dyrke denne tomaten. Foreløpig ser jeg ut til å lykkes.

Dette er en indeterminate tomatplante som skal "tyves". Noe som betyr at man skal fjerne sideskuddene (kalles tyver fordi de stjeler næring fra planten) som vokser mellom stengel og blad.
Les mer om stell av tomatplanter her...

Dyrkingsår
2013 - 2014 - 2016 . . .

Ingen kommentarer: