søndag 9. februar 2014

JUANITA

Dette er en super søt og herlig, liten Cherry tomat! Frøene jeg sådde, var fra tomat kjøpt på Kiwi, og jeg var ikke sikker på om denne tomatsorten er frø-ekte. Resultatet ble ihvertfall at jeg fikk Cherry tomater som var prikk like  tomatene fra butikken! Smaken var egentlig ennå bedre og søtere, men tomatene  blir som regel best når man dyrker dem selv!
Nå har jeg dyrket denne sorten i 5 sesonger på rad nå, og jeg regner den som ganske frøstabil!

 
 
Navn
Juanita
 

Type
Selvbestøvende cherry variant


Opprinnelse/Historikk
En  sort jeg har dyrket og stabilisert fra Juanita F1  fra 2012 - 1016. jeg regner denne nå som en frø-stabil tomatsort. Jeg har dyrket Juanita hver år, men fått flere ulike  segregeringer (ulike varianter av frøene til samme hybrid-tomat) . Jeg har av disse valgt ut den beste og søteste varianten som jeg har sådd videre hvert år og den er nå F6. Frøene fra denne er da F7.


Beskrivelse
Ekstremt riktbærende tomatplante som bærer lange klaser med røde, litt "glossy" cherry-tomater med søt og syrlig smak. Vekten er på ca.10 gram.

Sesong
60 dager -  tidlig til midt-sesongVekstform
Indeterminate - ranke
Planten bli veldig høy og må bindes opp.
Vanlig  mørkegrønt bladverk.
Skal i utgangspunktet knipes, men man kan med fordel spare noen av sideskuddene, da det raskt dannes nye blomsterklaser på disse.
Dyrkes vanligvis i drivhus, men trives utendørs hos meg i sone H3. Min plante ble over 3 meter høy i 2016!!


Min egen vurdering
Dette er en av de beste røde cherrytomatene! Meget søte, men samtidig syre og friskhet! God å knaske på og herlige i salat. Flott å legge hele klaser på grillen og ha ved siden av biffen!
Denne anbefales på det varmeste om du elsker søte og saftige cherrytomater!
- En personlig favoritt.
Dyrkingsår
2012 - 2013 - 2014 - 2015 - 2016

 

 
 
 


   
*********


12 kommentarer:

Frønørden sa...

Spændende når man selv kan lave sine afkommere - jeg har opformere en F1 til hvad jeg kalder "Permahavens Lille Lise" måske kunne vi bytte frø?
Mvh FRØNØRDEN
Tony Bülow
tony.bulow@privat.dk

Anita sa...

Dette var virkelig en flott tomat-guide. Takk!
Nydelig blogg du har.

Anita

Helene Orskaug sa...

Takk for besøk og hyggelig kommentar! Det er jo sjovt at du har din "egen" tomat:-) Jeg har lite overskuddsfrø nå, men jeg regner med å sanke frø fra de sortene jeg dyrker denne sesongen, så da kan vi kanskje bytte om det skulle være aktuelt!

Helene Orskaug sa...

Takk skal du ha! Gøy at bloggen kan være til nytte og inspirasjon :-)
Heleneklem

Anonym sa...

Her var det mye god informasjon og inspirasjon. Det er bare farlig å lese for mye, for da ender jeg opp med altfor mange sorter i forhold til størrelsen på hagen hjemme ;)

Turid sa...

Herlige tomater :) Jeg driver å forsker på sortene , i fjor ble alle sortene jeg prøvde forkastet, unntatt en. Sungold, smaker helt fantastisk.

Unknown sa...

Hei! Ser at du har forsøkt juanita (veldig god tomat) og at den skal tyves. Jeg har forsøkt dulcita i år og er ingen kløpper på tomater. Derfor lurer jeg på om du vet om den skal tyves. Er en coctail klasetomat som juanita det også. Veldig fin blogg du har :)

Helene Orskaug sa...

Hei! Takk for besøk :-)
Jeg har ikke prøvd Dulcita, men regner med at sideskuddene skal fjernes. Den ligner jo på Juanita og Piccolo, som jeg pleier å knipe:-) Husk at de fleste tomatene i butikken er såkalte F1-tomater, som betyr at de ikke er frø-ekte, slik at de tomatene du sår ikke er garantert å bli lik den tomaten du tok frøene fra. Mine har som regel blitt like, bare søtere:-)
Lykke til!
Klem, Helene

Helene Orskaug sa...

Hei, Turid! Koselig at du tok turen innom her :-) Sungold har jeg ikke prøvd ut ennå - skal legge meg det på minne!
Klem

Helene Orskaug sa...

Hei og takk for besøk! Jeg kjenner til det med å ende opp med for mange sorter :-) Vet ikke om jeg får plass til alt i år... Man sår jo gjene litt mer enn man trenger av hver sort - og vi har jo ikke råd til å kaste noe...alt skal i jorda;-)
Klem, Helene

Bergljot sa...

Hei! Jeg sådde Dulcita av frø fra en kjøpt tomat i 2017. Det gikk fint, tomatene jeg fikk smakte som de kjøpte. Tok inn planten da det gikk mot frost, og høstet av den i stua til november. Jeg tok vare på en tyv, stiklet den, og holdt den i live til ny dyrkingssesong. Nå står 4.generasjon i stuevinduet med to klaser grønne tomater og den tredje klassen blomstrer. Veldig moro! Har allerede stiklinger av årets. Jeg har dyrket den både på verandaen og ved en solrik vestvegg, gjerne med to stammer. H5-6.

Paula sa...

Tusen takk for inntresant artikkel. Jeg har nettopp oppdaget Juanitas tomater og falt hel for denne. Liker ikke vanlige tomater mn denne skal dyrkes til neste år. Når er den beste tiden å så disse tomatene for friland? Har nettopp pillet ut x-antall frø fra en kjøpetomat. mvh Paula Jakobs