lørdag 6. februar 2016

TILBAKEBLIKK PÅ TOMAT-SESONGEN 2015 

Sommeren 2015 var en ganske dårlig sesong, sammenliknet med 2014. Mai og Juni var kalde måneder og frilandstomatene ble ikke plantet ut før rundt 10. Juni.
Vi hadde faktisk ikke ordentlig varm sommer i det hele tatt, med unntak av en dag eller to. September var faktisk den varmeste måneden, slik at jeg til slutt rakk å få de seneste tomatsortene på friland modne!
Jeg dyrket i alt 46 sorter, hvor av 37 av dem var "nye" sorter.

Den vakreste tomaten denne sesongen var nok "Stripes of Yore", som jeg også var veldig spent på! Smaken var veldig god, men jeg må si at jeg ikke likte den like godt om den ble overmoden. Den var best med en gang den var moden og ikke for bløt!

"Stripes of Yore"En annen lekker tomat, var sorten "Tlacolula", en rillet, avlang, rødrosa tomat fra Mexico. Nydelig. fyldig smak på denne tomaten, som egner seg veldig godt til varmebehandlig og til sauser! Den er en sen type oginneholder ikke så mye gele eller frø.

"Tlacolula Ribbed"Den første modne tomaten på friland, var tidligsortene Glacier og Bloody Butcher. Disse var overraskende gode til å være en tidlig type! Saftig og proppfull av god tomatsmak.! Bloody Butcher var faktisk den tomatsorten på friland som produserte lengst også!! Anbefales!
En ny favoritt (det dukker opp nye hvert år!) er bifftomaten Paul Robeson! Den har vunnet flere priser og skal være en av de beste "sorte" tomatene som finnes. Jeg kan si meg enig - jeg elsker den kraftig krydrete smaken! Den er også veldig kjøttfull og saftig, nesten litt kremete i konsistenden! En vinner både i hamburgeren eller sammen med mozzarella!!

"Paul Robeson"
 
 
 
Indigo Rose er en sort som hadde plass i drivhuset denne sesongen. Den ble dyrket pga. sin flotte, indigo blå-sorte farge! Den smaker ikke av så mye, men lekker å se på, det er den!

Indigo Rose (unripe)
Sorten Principe Borghese produserte enormt med tomater! Dette er en sort som egner seg meget godt til tørking. Jeg fikk masse tørkede tomater av denne i 2015!


Lemon Tree var en annen artig tomat. Sitrongul og lekker, ja den ser ut som en sitron! Smaken var mild og god, men etter som det er en plommetomat, egner den seg best til sauser og varmebehandling. Fin til gul ketchup :-) (beskrivelse med bilder kommer.....)


"Lemon Tree"


Sicilian Saucer var en stor og lekker bifftomat med deilig smak. Veldig saftig og god. Den produserte ikke så voldsomt mange tomater, men derimot var de som kom, veldig store! Denne tomaten inneholdt lite frø til å være så stor! (Beskrivelse med bilder kommer.....)
En annen lekker bifftomat den rosarøde  Greek Rose, produserte heller ikke så mange - men størrelsen var fin! Det er ganske vanlig at bifftomatplanter ikke produserer masse tomater, men heller få og store! Det var heller ikke så mye frø å samle her. (Beskrivelse med bilder kommer...)

Ja, så dukket det da opp noen tomater som jeg aldri har sådd. Jo, jeg har jo sådd dem, men da har ikke frøene samsvart med den sorten som var beskrevet på frøpakken.! 😊  Ikke vet jeg hvordan de har blitt til, men det skulle være sorten Pride of Flanders. Det var det langt ifra; tomatene ble blanke, blekt gule tomater, en slags Cherry type. Mild og god smak. Disse må jeg dyrke videre på, for å se om jeg får dem stabile :-)

Ny, foreløpig navnløs Cherry tomatEn annen stor overraskelse, var sorten Teta de Venus. Dette er ikke samme sortene som Tèton De Venus. Men for en herlig tomat! Bringebærrøde, mellomstore tomater, litt avlange - noen med en liten spiss i enden! Passer like fint i salaten som til brødskiva!

"Teta de Venus"De minste tomatene fikk jeg på planten Sweet Pea Currant. Den kommer med lange "perlekjeder" av små rips-tomater. størrelsen er som større og mindre rips! En søt og frisk munnfull eller som garnityr til kulinariske retter! Jeg prøvde den både i drivhus og i ampel ute. Begge funket, men den i drivhuset hadde bare èn stamme. Den i ampel dyrket jeg som busk, selv om planten er indeterminate.


"Sweet Pea Currant"

 

Tomatsorten som produserte absolutt mest tomater i drivhuset, var Millefleur. Dette er en såkalt multiflora type, som kan kommer med 100-vis av små, gule cherry tomater i stor klaser!

"Millefleur"På friland var det sorten Koralik som stakk av med seieren når det gjelder å levere tomater. Dette er en en busktomat som produserer massevis av røde, saftige cherrytomater med god sødme!

"Koralik"Av de større busktomatene på friland, er Grushovka en vinner både når det gjelder smak og konsistens. Den produserer også veldig godt og er hardfør når det gjelder kjølig klima. Dette er en sort som jeg også dyrket i 2014. Det har vært tvil blant noen andre tomatvenner av meg om dette er den ekte sorten Grushovka.  Jeg vil uansett dyrke den i 2016 også, for dette er en sort jeg ikke kan motstå! Men jeg kommer til å så  frø fra en annen frø-kilde enn tidligere, for å sjekke ut.
Blir denne annerledes, så kommer jeg til å kalle sortene for Grushovka#1 og Grushovka#2.

"Grushovka"


I mai 2015 fikk jeg en liten tomatplante av min tyske nabo. Dette er frø fra hennes tante i Hamburg, men tanten skal ha fått frøene fra Frankrike. Dette er en lite busktomat som kommer med  gule cherrytomater. Det er mulig at dette kan være sorten " Floragold Basket" Jeg skal dyrke denne fremover for å sjekke om det er en stabil sort.Dette var litt historie fra tomatsesongen 2015 og ddt var bare en liten del av sortene som ble dyrket. Nå gleder jeg meg allerede til neste sesong, hvor det skal prøves ut mange nye og spennende tomater. Jeg kommer til å dyrke over 60 sorter i 2016!

Salg av tomatfrø

Ingen kommentarer: