søndag 5. april 2015

Hva er HEIRLOOM tomater?
Heirloom-tomater (uttales [èr luum]), til norsk oversatt til kulturarvs-tomater. Det ligger i ordet at dette er sorter som er dyrket gjennom generasjoner, gjerne for spesiell interesse til å bevare sorten. En heirloom-tomat er selvpollinerende, dvs. st sorten er frø-ekte. Det betyr at man kan samle frø fra disse sortene og få samme resultat som "morplanten".

De fleste sorter som er å få kjøpt i dagligvaren er hybrider (kalles F1) som er krysset frem for å vokse fort og være holdbare for transport og oppbevaring. Disse smaker ikke på langt nær så godt som heirloom sortene. Disse er heller ikke frø-ekte.

Heirloom-tomater har blitt veldig populært å dyrke i de senere år og har blitt mer tilgjengelig for "allmenheten", men enkelte sorter kan være sjeldne og vanskeligere å få tak i.

Heirloom-tomater finnes i mange1000 varianter og kommer i alle slags størrelser, former og farger. Felles for en del av dem er at de kan ha en marmorert fargevariasjon - særlig i fruktkjøttet.
Sorten på bildet under er heirloom-sorten  Gold Medal:"Har du først fått smaken på Heirloom-tomater,
vil du nok ikke gå tilbake til hybridsorter (F1) igjen!"Rillede, pæreformede bifftomater


Stripes of Yore - en nyere frøekte sort fra tomatforedleren Tom Wagner
 
 
 
"Sweet Pea Currant" - nydelige, små "drops" på størrelse med store rips!
 
 
 
"Lime Green Salad" - en nydelig, grønn salat-tomat som er saftig, frisk og passe søt!
 
 
Selv sverger jeg til Heirloom-tomater. I de senere år har det blitt krysset frem nye, frø-ekte sorter fra heirloom-sorter av kjente tomat-foredlere. Disse er også spennende fordi de har spesielle farger som indigoblå og grønnstripete. Noen sorter er i tillegg avlange. Stripete og flerfargede tomater er veldig populære å dyrke.
 
 
 
 
- siden oppdateres etterhvert..... -