lørdag 13. august 2016

Høsting og fermentering av tomatfrø!




Ta vare på frø av dine favoritt-tomater! Da slipper du å kjøpe nye frø hvert år! Tomatfrø kan holde seg i årevis og er veldig spirevillige, selv etter noen års oppbevaring!

 Mange av tomatsortene er frø-ekte. Vi snakker da om de ekte kulturarvstomatene, samt nyere utviklet, frøekte sorter. Butikk-kjøpte tomater er ofte hybrider, dermed ikke frøekte. Ikke frøekte vil si at det slett ikke er sikkert at man ender opp med identiske tomater som den frukten man tok frøene fra. ofte blir de tilnærmet like, men om du vil være sikker, så bruk frø-ekte tomatsorter!


Her er en liten guide til hvordan man får rene, fine frø til oppbevaring for senere såing. Dette er måten jeg gjør det på, det er sikkert lignende måter å gjøre det på!

Fermentering betyr at frøene gjennomgår en gjæringsprosess, som gjør at den spirehemmende geleen rundt frøene løses opp, og man får rene, fine frø. Prosessen fjerner også virus og sykdom.

 
Godt moden
Første bud når man skal ta frø fra en tomat, er at tomaten må være godt moden - gjerne overmoden.
Da har frøene inne i frukten blitt helt ferdigutviklede.
 



Slik gjør jeg det
*Del tomaten i 2. Pirk så ut frøene med en liten skje eller fingrene. På små tomater (cherry) kan man klemme ut frøene.Få gjerne med mest mulig av saften og gelèen. Hell det oppi et lite glass - gjerne et lite syltetøyglass (m/lokk) eller lignende. Man kan også bruke plastkopp og dekke til med plast. Det er viktig at det er tett, så ikke fluer kan legge egg oppi "blandingen".
Husk å merke beholderne med sortsnavn!

Små pizzasaus-bokser er tatt vare på til frøsamlingen - små og praktiske bokser som tar liten plass på kjøkkenbenken!


* La glasset med frøene stå for eksempel på kjøkkenbenken i 2-4 dager. Vanligvis skal gjæringsprosessen ha startet etter et døgn. Ofte danner det seg etter hvert et hvitt "mugg-lag" øverst.



*Når frøene er ferdig gjæret, skaker du forsiktig om litt, heller på vann og lar frøene synke til bunnen. Deretter heller du forsiktig ut vannet. Frøene holder seg på bunnen av glasset. Frø som flyter er som regel ikke noe å samle på, så de kan helles ut med vannet.
Gjenta skyllingen til vannet er klart. Noen ganger kan det sitte fast litt "smuss" på enkelte frø. Da kan man helle på litt vann, sette på lokket og riste om. Det pleier å fjerne eventuelle rester som sitter rundt frøene.








* Siste skyllig heller jeg fort ut i en liten te-sil. Jeg tørker under med tørkepapir før jeg slipper dem ned på for eksempel matpapir. (jeg bruker slikt mellomleggs-papir som er til mellom brødskivene).




 
 


Tørking
*La frøene tørke på papiret 1-3 dager. Tørketiden avhenger av hvor mye frø man tørker og hvilken romtemperatur man har.

Oppbevaring
Kaffefilter er er fint til oppbevaring av frøene. Oppbevaringsplassen bør være tørr og mørk- gjerne en skuff eller et skap.
 
 
Rene, fine, tørre frø som ikke kleber i hverandre...


 

1 kommentar:

Unknown sa...

Det skal jeg prøve! Tidligere har jeg bare tatt frøene og spredt dem utover på kjøkkenpapir, For så vidt greit det også, man klipper bare av en bit av papiret med passe antall frø og setter dem til spiring i en tom drueboks. Prikler når de rekker opp til lokket. Fungerer greit, men det er sikkert bedre med din metode.
Ellen